Logo Dierenkliniek Sas van Gent - Zeeuws Vlaanderen - Zeeland
 
 
 
 

Kat

Informatie over katten algemeen 

Katten zijn erg populaire huisdieren. Ze zijn vrij makkelijk te houden en wat minder 'arbeidsintensief' dan honden, waardoor ze beter te combineren zijn met een druk huishouden of een carrière. Dit betekent uiteraard niet dat men over de aanschaf van een kat niet goed zou moeten nadenken en weloverwogen te werk zou moeten gaan.

Net zoals bij honden, bestaan er enorm veel kattenrassen. De meeste katten in Nederland en België zijn echter 'rasloos', alhoewel raskatten steeds populairder worden. Bedenk van tevoren wat voor type kat u zoekt en of de kat naar buiten zal kunnen gaan of dat u de kat liever binnen houdt. Sommige raskatten vinden het prima om de hele dag lekker binnen te zitten, terwijl andere katten absoluut niet de hele dag binnen te houden zijn.

Een goede optie is ook altijd om eens in asielen of opvangcentra rond te kijken als u een kat zoekt. Meestal zitten deze overvol en is het heel makkelijk om hier een leuke kat te vinden. Zo verricht u meteen ook nog een goede daad voor het dier!

Verzorging van de kat

Zoals gezegd hebben katten wat minder verzorging nodig dan honden omdat ze niet uitgelaten hoeven te worden, maar uiteraard kunnen ze niet zonder verzorging.
Langharige en halflangharige katten moeten regelmatig geborsteld worden en ook oudere katten moeten vaak geborsteld worden om klitten te voorkomen. Het is verstandig om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen zodat ze er aan gewend raken.

Nagels knippen is in principe niet nodig tenzij de nagels bij oudere katten beginnen in te groeien. Tegen scherpe nagels helpt knippen ook totaal niet aangezien de kat ze heel snel weer zelf aanscherpt door te krabben aan krabpalen etc. 

Zorg ervoor dat de kat altijd de beschikking heeft over een schone kattenbak en schoon drinkwater. Indien u meer katten tegelijk hebt, wordt er aangeraden om meer kattenbakken te gebruiken, namelijk zo veel bakken als dat er katten zijn +1. Een goede krabpaal in onontbeerlijk als u wilt voorkomen dat de kat zijn nagels aan uw meubilair gaat scherpen.

 

Voeding

Er bestaat tegenwoordig een heel scala aan kattenvoeders. Er bestaan o.a. droge brokken, natte voeding (blikjes en zakjes) en verse voeding. Het is zeer belangrijk om voeding te gebruiken die speciaal voor de kat is gemaakt; als uw kat hondenvoeding eet zullen er tekorten gaan ontstaan die levensbedreigend kunnen zijn.
Verder is het belangrijk dat uw kat voldoende vocht binnen krijgt. Als dit niet het geval is kunt u eventueel blikvoeding gaan geven of water door de voeding heen mengen.
Het is niet verstandig om zelf voeding voor uw kat te gaan samenstellen, aangezien katten zeer gevoelig zijn aan tekorten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben katten geen melk nodig! In de natuur hebben zoogdieren na het afspenen (dus nadat ze bij de moeder weg gaan) geen melk meer nodig. Bovendien kunnen katten lactose vaak niet goed verteren waardoor de kans op diarree en spijsverteringsproblemen toeneemt.

Opvoeding

 Een kat is geen kleine hond en is er ook qua karakter totaal niet mee te vergelijken. Een hond zal graag voor zijn baasje werken, maar een kat heeft personeel :)

Dit betekent niet dat een kat helemaal niets kan leren.. er zijn genoeg gevallen bekend van katten die voor een snoepje toch best een pootje willen geven of die buiten mee gaan wandelen met de baas.

Wees, net als bij honden, consequent en geduldig. Op de kattenbak hun behoefte doen leren jonge kittens vaak al bij de fokker. Leer ze dat ze hun nagels moeten scherpen aan hun krabpaal (catnip spray kan hier goed bij helpen) en dat ze van de bank af moeten blijven met hun nagels (hier bestaat ook afwerende spray voor).

De aanschaf van een kitten of volwassen kat

In Nederland zitten we met een enorm 'overschot' aan katten. De asielen en opvangcentra zitten overvol en ook op straat leven er heel veel zwerfkatten. Daarom raden wij altijd aan om eerst eens in een asiel te kijken of u daar geen geschikte kat kunt vinden. Precies om deze reden raden wij het fokken van nestjes 'voor de leuk' ook sterk af. Het is inderdaad voor de kinderen erg leuk om kittens te zien opgroeien, maar het welzijn van de katten zelf zou eigenlijk voorop moeten staan! Elk kitten dat geboren wordt draagt weer bij tot het probleem van het teveel aan katten in Nederland. 

Indien u liever een raskat wil hebben, lees u dan van tevoren in over de verschillende karakters van de rassen. Zoek ook een betrouwbare fokker en lees recensies op internet. Ook bij katten komen broodfokfokkers voor (zie ook bij de hond) en deze handel zou zeker niet gestimuleerd moeten worden.

Afbeeldingsresultaat voor kitten


Ontwormen

Onze huisdieren hebben last van verschillende soorten wormen. Het meest voorkomend in Nederland en Belgie zijn spoelwormen en lintwormen. Dieren die mee zijn genomen naar, of uit Zuid Europese landen, kunnen hartworm aan dit lijstje toevoegen.

Volwassen katten met een lint- en spoelwormen infectie hebben hier meestal weinig last van. Bij een flinke lintworm infectie kan het opvallen dat de dieren veel eten en toch niet verdikken. Jonge kittens kunnen echter wel veel last hebben van wormen; ze groeien niet goed, zijn mager maar hebben wel een opgezet buikje. Ze krijgen er maagdarm klachten van zoals braken, diarree, krampen en bovendien een groeiachterstand.

Hoe krijgt mijn dier wormen?

Spoelworm infecties worden opgelopen door het in contact komen met ontlasting, of het opeten van een besmet knaagdier. Kittens kunnen zelfs al in de baarmoeder besmet worden (de larven komen met het bloed door de placenta naar binnen), of na de geboorte door het drinken van moedermelk.

 Lintworm kan uw kat oplopen door het opeten van vlooien, wat regelmatig gebeurt bij een dier wat zich bijt en wast. Ook het opeten van prooidieren kan een infectie met lintworm als gevolg hebben.  Een voor de mens gevaarlijke lintworm, namelijk de vossenlintworm, kan ook verspreidt worden door de kat. De kat krijgt deze specifieke soort niet door vlooien, maar door het opeten van een besmet knaagdier.

Waarom ontwormen?

Ontwormen is niet alleen beter voor uw huisdier, maar ook voor de mensen. Wij kunnen namelijk, via ons of iemand anders huisdier, ook besmet raken met wormen.

Bij katten is de spoelworm Toxocara cati het vaakst overgedragen op mensen. De eitjes krijgen we binnen door contact met kattenpoep, door bijvoorbeeld in de tuin te werken of op onhygienische wijze de ontlasting op te ruimen. Ook kinderen die in zandbakken spelen (en tussendoor de vingertjes in de mond steken, wat niet altijd te voorkomen is), krijgen op die manier een besmetting. Eitjes kunnen ook aan de vacht van de kat gekleefd zijn, zodat zelfs simpel aaien een bron van besmetting kan zijn.

Als de eitjes eenmaal zijn opgegeten, dan komen de eitjes uit in onze darmen. De larfjes trekken vervolgens via de bloedbaan door heel het lijf en veroorzaken, waar ze vastlopen, overal kleine ontstekingen. Een enkele keer heeft iemand de pech dat er een larfje in het oog vastloopt, wat in het uiterste geval blindheid veroorzaakt.

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) komt gelukkig niet veel in Nederland voor, maar in de Belgische Ardennen is wel 33% van de vossen besmet. Voorzichtigheid is dus geboden hier in het grensgebied. De mens kan besmet raken door het binnenkrijgen van eitjes uit de ontlasting van een vos (denk aan in het wild geplukte bramen!) of van uw hond of kat. Zo'n eitje groeit in ons lichaam uit tot een blaasworm, die meestal in de lever zit, maar ook in bijvoorbeeld de hersenen kan ontstaan. De blaasworm vormt dus een met vocht gevulde blaas, die niet stopt met groeien. Aangezien de groei maar heel langzaam gaat, kan het wel 5 tot 10 jaar na besmetting duren voordat men last krijgt. Een goed ontwormd huisdier kan deze eitjes niet verspreiden. Om besmetting op andere manieren te voorkomen wast u best uw handen na in de grond te hebben gewerkt, reinig wild geplukt fruit grondig en raak nooit een vos aan zonder handschoenen.

Hoe vaak ontwormen?

Voor uw gezondheid en voor de gezondheid van uw kat, wordt er aangeraden om twee tot vier keer per jaar te ontwormen. Gaat uw dier mee op vakantie naar midden of zuid Europa, dan is extra ontwormen aangeraden.

Het door ons aangeraden ontwormingsschema is als volgt;

Vrouwelijke fokdieren vlak voor de dekking goed ontwormen

Moeders net na de bevalling ontwormen

Kittens ontwormen op de leeftijd van 2, 4 en 6 weken en 2, 4 en 6 maanden.

Volwassen katten 2 tot 4 keer per jaar. Als uw dier jaagt, of in een buurt met veel katten woont, dan is 4 keer per jaar aangeraden. Gezinnen met kinderen en huisdieren zouden ook best 4 keer per jaar aanhouden.

Welk wormmiddel moet ik gebruiken?

Er zijn vele soorten ontworming te verkrijgen, maar ze werken niet allemaal even goed of tegen dezelfde wormsoorten. 

Voor lintworm bestrijding heeft u Praziquantel nodig, dit zit in lang niet alle ontwormingstabletten! Wij gebruiken hiervoor Milbemax, daar zit deze stof in.

Spoelwormen kunt u bestrijden met middelen als Febendazol (Panacur), Milbemycine (Milbemax), Moxidectine (Advocate) en Selamectine (Stronghold). Al deze middelen werken goed en hebben we in de praktijk op voorraad.