Kat

Katten zijn erg populaire huisdieren. Ze zijn vrij makkelijk te houden en wat minder 'arbeidsintensief' dan honden, waardoor ze beter te combineren zijn met een druk huishouden of een carrière. Dit betekent uiteraard niet dat men over de aanschaf van een kat niet goed zou moeten nadenken en weloverwogen te werk zou moeten gaan.

Net zoals bij honden, bestaan er enorm veel kattenrassen. De meeste katten in Nederland en België zijn echter 'rasloos', alhoewel raskatten steeds populairder worden. Bedenk van tevoren wat voor type kat u zoekt en of de kat naar buiten zal kunnen gaan of dat u de kat liever binnen houdt. Sommige raskatten vinden het prima om de hele dag lekker binnen te zitten, terwijl andere katten absoluut niet de hele dag binnen te houden zijn.

Een goede optie is ook altijd om eens in asielen of opvangcentra rond te kijken als u een kat zoekt. Meestal zitten deze overvol en is het heel makkelijk om hier een leuke kat te vinden. Zo verricht u meteen ook nog een goede daad voor het dier!

Verzorging van de kat

Zoals gezegd hebben katten wat minder verzorging nodig dan honden omdat ze niet uitgelaten hoeven te worden, maar uiteraard kunnen ze niet zonder verzorging. Langharige en halflangharige katten moeten regelmatig geborsteld worden en ook oudere katten moeten vaak geborsteld worden om klitten te voorkomen. Het is verstandig om hier al op jonge leeftijd mee te beginnen zodat ze er aan gewend raken.

Nagels knippen is in principe niet nodig tenzij de nagels bij oudere katten beginnen in te groeien. Tegen scherpe nagels helpt knippen ook totaal niet aangezien de kat ze heel snel weer zelf aanscherpt door te krabben aan krabpalen etc. 

Zorg ervoor dat de kat altijd de beschikking heeft over een schone kattenbak en schoon drinkwater. Indien u meer katten tegelijk hebt, wordt er aangeraden om meer kattenbakken te gebruiken, namelijk zo veel bakken als dat er katten zijn +1. Een goede krabpaal in onontbeerlijk als u wilt voorkomen dat de kat zijn nagels aan uw meubilair gaat scherpen.

Voeding

Er bestaat tegenwoordig een heel scala aan kattenvoeders. Er bestaan o.a. droge brokken, natte voeding (blikjes en zakjes) en verse voeding. Het is zeer belangrijk om voeding te gebruiken die speciaal voor de kat is gemaakt; als uw kat hondenvoeding eet zullen er tekorten gaan ontstaan die levensbedreigend kunnen zijn. Verder is het belangrijk dat uw kat voldoende vocht binnen krijgt. Als dit niet het geval is kunt u eventueel blikvoeding gaan geven of water door de voeding heen mengen. Het is niet verstandig om zelf voeding voor uw kat te gaan samenstellen, aangezien katten zeer gevoelig zijn aan tekorten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben katten geen melk nodig! In de natuur hebben zoogdieren na het afspenen (dus nadat ze bij de moeder weg gaan) geen melk meer nodig. Bovendien kunnen katten lactose vaak niet goed verteren waardoor de kans op diarree en spijsverteringsproblemen toeneemt.

Opvoeding

Een kat is geen kleine hond en is er ook qua karakter totaal niet mee te vergelijken. Een hond zal graag voor zijn baasje werken, maar een kat heeft personeel :)

Dit betekent niet dat een kat helemaal niets kan leren, er zijn genoeg gevallen bekend van katten die voor een snoepje toch best een pootje willen geven of die buiten mee gaan wandelen met de baas. 

Wees, net als bij honden, consequent en geduldig. Op de kattenbak hun behoefte doen leren jonge kittens vaak al bij de fokker. Leer ze dat ze hun nagels moeten scherpen aan hun krabpaal (catnip spray kan hier goed bij helpen) en dat ze van de bank af moeten blijven met hun nagels (hier bestaat ook afwerende spray voor).

De aanschaf van een kitten of volwassen kat 

In Nederland zitten we met een enorm 'overschot' aan katten. De asielen en opvangcentra zitten overvol en ook op straat leven er heel veel zwerfkatten. Daarom raden wij altijd aan om eerst eens in een asiel te kijken of u daar geen geschikte kat kunt vinden. Precies om deze reden raden wij het fokken van nestjes 'voor de leuk' ook sterk af. Het is inderdaad voor de kinderen erg leuk om kittens te zien opgroeien, maar het welzijn van de katten zelf zou eigenlijk voorop moeten staan! Elk kitten dat geboren wordt draagt weer bij tot het probleem van het teveel aan katten in Nederland. 

Indien u liever een raskat wil hebben, lees u dan van tevoren in over de verschillende karakters van de rassen. Zoek ook een betrouwbare fokker en lees recensies op internet. Ook bij katten komen broodfokfokkers voor (zie ook bij de hond) en deze handel zou zeker niet gestimuleerd moeten worden.

Kat vaccinatie

 

Algemeen

Vaccinatie is de laatste decennia een belangrijke manier om ziekten te voorkomen. Door vaccinatie wordt het lichaam als het ware voorbereid op de ziekte, waardoor het onmiddellijk in actie kan komen als het dier besmet wordt met de ziekte. Zo is het lichaam in staat om de ziektekiemen meteen aan te pakken waardoor ziekte voorkomen kan worden of veel minder heftig optreedt. Om te zorgen dat het effect van vaccinatie blijft bestaan, moet er regelmatig opnieuw gevaccineerd worden.

Een vaccinatie geldt voor één specifieke ziekte. Er kunnen echter meerdere vaccins gecombineerd worden in 1 spuit. Er bestaat helaas niet voor elke ziekte een vaccin. Sommige vaccinaties zijn voor elke kat belangrijk, anderen zijn alleen onder bepaalde omstandigheden van belang.

Door vaccineren zijn er duizenden kattenlevens gered en zijn de dodelijke ziekten sterk terug gedrongen. Het blijft echter belangrijk om katten te blijven beschermen tegen deze ziekten, want als we zouden stoppen met vaccineren zouden ze zeker weer de kop opsteken. 

Tegenwoordig is er een trend dat mensen hun dieren weer minder laten vaccineren, omdat dit ‘chemische troep’ zou zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de ziekten waartegen we vaccineren, vaak dodelijk aflopen en er is ook niet voor elke ziekte een behandeling mogelijk; sommige ziekten zijn zelfs voor mensen besmettelijk!

Het is uiteraard niet de bedoeling om te ‘overvaccineren’, daarom worden de verschillende vaccins bij ons in de praktijk afgewisseld. 

Hoe werkt vaccineren?

Vaccineren houdt in dat we het dier inspuiten met een klein beetje dode of sterk verzwakte ziekteverwekker. Het lichaam reageert hierop door antistoffen te gaan vormen die de ziekteverwekker aanpakken. Komt het dier nu in contact met de ziekteverwekker dan beginnen de antistoffen de ziekteverwekker direct te doden. Soms duurt het wat langer tot het lichaam in actie komt en wordt het dier toch ziek, maar de ziekte is dan een stuk milder en het dier wordt veel sneller beter dan zonder vaccinatie.

De basisenting bestaat uit kattenziekte en niesziekte. Daarnaast kunnen katten ook gevaccineerd worden tegen Hondsdolheid en tegen Feline Leukemie.

Kattenziekte

Dit zeer besmettelijke virus is de kattenvariant van Parvo bij de hond. Het veroorzaakt braken en ernstige, bloederige diarree. Katten sterven uiteindelijk door uitdroging. Zelfs met behandeling door de dierenarts zal een deel van de katten de infectie niet overleven.

Deze enting beschermt drie jaar, daarom wisselen wij de enting af; het ene jaar vaccineren we de kat tegen katten- en niesziekte en de volgende 2 jaar wordt de kat enkel tegen niesziekte gevaccineerd.

Niesziekte

Deze ziekte tast de ademhalingswegen van de kat aan. Het wordt veroorzaakt door zowel virussen als bacteriën die samen werken, namelijk o.a. Herpesvirus, het Calicivirus, Chlamydia en Bordetella bronchiseptica.

We zien deze ziekte zeer regelmatig in de praktijk, met name omdat er enorm veel zwerfkatten zijn. In milde gevallen niezen de katten, hebben snotneuzen en ontstoken ogen. In ergere gevallen kunnen er ook zweren in de bek ontstaan en eten katten niet meer doordat ze niets meer ruiken door al het snot in de neus. Ze kunnen zelfs sterven als er niet op tijd ingegrepen wordt.

Het vaccin tegen niesziekte werkt maar 1 jaar, daarom is het nodig om katten ieder jaar te laten inenten tegen deze ziekte.

Het vaccinatieschema bij katten

Een typisch vaccinatieschema voor de kat ziet er als volgt uit: 
• met 9 weken : vaccinatie tegen niesziekte en kattenziekte ( Nobivac Tricat) 
• met 12 weken: nogmaals Nobivac Tricat
• met 1 jaar: nogmaals Nobivac Tricat
• met 2 jaar: enkel vaccinatie niesziekte (Nobivac Ducat)
• met 3 jaar: Nobivac Ducat
• met 4 jaar: Nobivac Tricat
en zo verder; telkens twee jaar Nobivac Ducat en het derde jaar Nobivac Tricat.

Bordetella bronchiseptica ‘neus vaccin’

Sommige pensions willen naast de gewone enting ook nog, dat de kat druppels in zijn neus krijgt om hem te beschermen tegen B. bronchiseptica. Dit om niesziekte uitbraken te voorkomen. Ook op plaatsen waar er een uitbraak van niesziekte is, kan het raadzaam zijn om katten via deze enting extra te beschermen.

Deze enting wordt éénmalig gegeven en is een jaar werkzaam. Het is belangrijk om de kat circa 2 weken voor aankomst in het pension te laten vaccineren. 

Hondsdolheid of Rabies

Net zoals bij honden, is het verplicht dat katten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid zodra u ze meeneemt naar het buitenland. Deze enting is 3 jaar geldig.

Feliene Leukemie Virus (FeLV) of Leucose

Het feliene leukemie virus verspreidt zich via het speeksel van de kat. Katten worden bv besmet door te vechten of elkaar te wassen. De symptomen ontstaan, net zoals bij kattenaids, door infecties die ontstaan door een verminderde afweer. Symptomen kunnen bv zijn: bloedarmoede, vermageren, koorts en sloomheid. Daarnaast veroorzaakt het virus ook tumoren in bv lever, nieren of milt en kan het leukemie veroorzaken.

Wij zien in onze praktijk niet vaak dieren met deze ziekte, en bovendien beschermt deze vaccinatie niet 100 %. Daarom vaccineren wij katten niet standaard tegen deze ziekte. Sommige pensions stellen deze vaccinatie verplicht voor katten die er willen komen logeren.

Kat castratie en sterilisatie

 

Algemeen

Castratie is het wegnemen van de teelballen bij het mannelijke dier, en het wegnemen van de eierstokken bij het vrouwelijke dier. Dus eigenlijk is het zogenaamde "steriliseren"van vrouwelijke dieren ook gewoon een castratie! Maar omdat iedereen gewend is om het woord castratie bij mannelijke dieren te gebruiken, en sterilisatie voor vrouwelijke, houden ook wij die woorden maar gewoon aan.

Waarom castreren en steriliseren?

Daar zijn verschillende goede redenen voor te bedenken. Voor poezen en katers is het noodzakelijk omdat er al een groot overschot is aan katten. Natuurlijk is een nestje jonge katten ontzettend leuk, maar ook die hebben nieuwe eigenaars nodig. Eigenaars die anders wellicht een kat uit het asiel hadden gehaald... Ook het sproeien van de kater (markering van het territorium) en de krolsheid van de poes zijn voor veel mensen een reden om hun kat te laten "helpen".

U kunt ook voor de "poezenpil" kiezen. Deze keuze raden wij ten zeerste af, aangezien het grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt, zeker als u de pil langere tijd geeft. De uitzonderingen hierop betreffen fokpoezen die nog te jong zijn om gedekt te worden (en er wel een kater in de buurt is), boerderijkatten die zich anders ongebreideld vermeerderen of zwerfkatten.

Problemen die u kunt verwachten na toediening van de poezenpil zijn borstkanker, suikerziekte, en baarmoederontsteking.

Voor fokdieren bestaat er nog de mogelijkheid om een implantaat onderhuids aan te brengen om ze tijdelijk onvruchtbaar te maken. Indien u hierin geïnteresseerd bent kunt u best eens contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Op welke leeftijd castreren en steriliseren?

Van oudsher steriliseerden en castreerden wij katten altijd tussen de 5,5 en 6 maanden leeftijd. Dit is nog steeds prima, maar er is wel een trend om katten steeds jonger te laten helpen. Vaak worden ze al rond 12 weken gecastreerd/ gesteriliseerd als ze uit het asiel komen om te voorkomen dat het kattenoverschot nog groter wordt. Uit studies is namelijk gebleken dat er bij de kat geen nadelen zijn om ze al vroeg te castreren (of steriliseren). Vroeger dacht men dat bv de penis bij katers dan minder goed zou uitgroeien en eerder verstopt zou kunnen halen, maar uit studies aan de Universiteit in Gent is gebleken dat dit niet het geval is.

Sinds 2016 is het verplicht om katten die in België geboren worden, voor 12 weken te laten chippen, registreren en te castreren/ steriliseren! Deze wetgeving is er in Nederland (nog) niet, maar het zou wat ons betreft geen slechte zaak zijn om zo toch te proberen om de zwerfpopulatie wat te doen krimpen.

 

Kat ontwormen

 

Algemeen

Onze huisdieren hebben last van verschillende soorten wormen. Het meest voorkomend in Nederland en België zijn spoelwormen en lintwormen. Dieren die mee zijn genomen naar, of uit Zuid Europese landen, kunnen hartworm aan dit lijstje toevoegen.

Volwassen katten met een lint- en spoelwormen infectie hebben hier meestal weinig last van. Bij een flinke lintworm infectie kan het opvallen dat de dieren veel eten en toch niet verdikken. Jonge kittens kunnen echter wel veel last hebben van wormen; ze groeien niet goed, zijn mager maar hebben wel een opgezet buikje. Ze krijgen er maagdarm klachten van zoals braken, diarree, krampen en bovendien een groeiachterstand.

Hoe krijgt mijn dier wormen?

Spoelworm infecties worden opgelopen door het in contact komen met ontlasting, of het opeten van een besmet knaagdier. Kittens kunnen zelfs al in de baarmoeder besmet worden (de larven komen met het bloed door de placenta naar binnen), of na de geboorte door het drinken van moedermelk.

Lintworm kan uw kat oplopen door het opeten van vlooien, wat regelmatig gebeurt bij een dier wat zich bijt en wast. Ook het opeten van prooidieren kan een infectie met lintworm als gevolg hebben. Een voor de mens gevaarlijke lintworm, namelijk de vossenlintworm, kan ook verspreidt worden door de kat. De kat krijgt deze specifieke soort niet door vlooien, maar door het opeten van een besmet knaagdier. 

Waarom ontwormen?

Ontwormen is niet alleen beter voor uw huisdier, maar ook voor de mensen. Wij kunnen namelijk, via ons of iemand anders huisdier, ook besmet raken met wormen.

Bij katten is de spoelworm Toxocara cati het vaakst overgedragen op mensen. De eitjes krijgen we binnen door contact met kattenpoep, door bijvoorbeeld in de tuin te werken of op onhygiënische wijze de ontlasting op te ruimen. Ook kinderen die in zandbakken spelen (en tussendoor de vingertjes in de mond steken, wat niet altijd te voorkomen is), krijgen op die manier een besmetting. Eitjes kunnen ook aan de vacht van de kat gekleefd zijn, zodat zelfs simpel aaien een bron van besmetting kan zijn.

Als de eitjes eenmaal zijn opgegeten, dan komen de eitjes uit in onze darmen. De larfjes trekken vervolgens via de bloedbaan door heel het lijf en veroorzaken, waar ze vastlopen, overal kleine ontstekingen. Een enkele keer heeft iemand de pech dat er een larfje in het oog vastloopt, wat in het uiterste geval blindheid veroorzaakt.

De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) komt gelukkig niet veel in Nederland voor, maar in de Belgische Ardennen is wel 33% van de vossen besmet. Voorzichtigheid is dus geboden hier in het grensgebied. De mens kan besmet raken door het binnenkrijgen van eitjes uit de ontlasting van een vos (denk aan in het wild geplukte bramen!) of van uw hond of kat. Zo'n eitje groeit in ons lichaam uit tot een blaasworm, die meestal in de lever zit, maar ook in bijvoorbeeld de hersenen kan ontstaan. De blaasworm vormt dus een met vocht gevulde blaas, die niet stopt met groeien. Aangezien de groei maar heel langzaam gaat, kan het wel 5 tot 10 jaar na besmetting duren voordat men last krijgt. Een goed ontwormd huisdier kan deze eitjes niet verspreiden. Om besmetting op andere manieren te voorkomen wast u best uw handen na in de grond te hebben gewerkt, reinig wild geplukt fruit grondig en raak nooit een vos aan zonder handschoenen.

Hoe vaak ontwormen?

Voor uw gezondheid en voor de gezondheid van uw kat, wordt er aangeraden om vier keer per jaar te ontwormen. Gaat uw dier mee op vakantie naar midden of zuid Europa, dan is extra ontwormen aangeraden.

Het door ons aangeraden ontwormingsschema is als volgt;
• Vrouwelijke fokdieren vlak voor de dekking goed ontwormen
• Moeders net na de bevalling ontwormen
• Kittens ontwormen op de leeftijd van 2, 4 en 6 weken en 2, 4 en 6 maanden.

Volwassen katten 4 keer per jaar. Als uw dier jaagt, of in een buurt met veel katten woont, dan is soms zelfs vaker ontwormen aangeraden. 

Welk wormmiddel moet ik gebruiken?

Er zijn vele soorten ontworming te verkrijgen, maar ze werken niet allemaal even goed of tegen dezelfde wormsoorten. 

Voor lintworm bestrijding heeft u Praziquantel nodig, dit zit in lang niet alle ontwormingstabletten! Wij gebruiken hiervoor Milbactor, daar zit deze stof in.

Wij hebben in de praktijk uiteraard altijd een aantal soorten ontworming op voorraad; er zijn ook combinatiemiddelen beschikbaar die een ontvlooiing met een ontworming combineren. Voor meer advies bent u uiteraard altijd bij ons welkom.

 

 

Kat